Bagaimana Menetapkan HTTPS (SSL) di Laman Web Anda

Updated by Caleb Lenehan

Mengapakah YouVersion menghendaki HTTPS?

Demi melindungi privasi pengguna kami, semua Rakan YouVersion dikehendaki menggunakan URL laman web HTTPS. Untuk membolehkan laman web anda menyokong HTTPS, anda perlu melakukan dua perkara.

  1. Memasang sijil SSL di pelayan laman web anda.
  2. Menetapkan laman web anda untuk memajukan semua trafik http:// ke https://.

Kebanyakan hos laman mempunyai dokumentasi tentang cara melaksanakan dua langkah ini, jadi kami mencadangkan anda merujuk kepada pentadbir laman web anda atau pembekal pengehosan anda sebelum mencuba ini.

Apakah itu sijil SSL?

Sijil SSL/TLS merupakan kunci penyulitan kriptografi, yang terdiri daripada sepasang kunci awam dan peribadi, yang digunakan untuk pengekodan dan penyahkodan data yang dihantar ke laman web. Ini melindungi data pengguna daripada dipintas oleh pihak ketiga dengan menyulitkannya daripada pelayar pengguna kepada pelayan laman web anda.

Data yang disulitkan oleh sesiapa yang memiliki kunci awam anda hanya boleh dinyahsulit dengan kunci peribadi anda (dirahsiakan di pelayan laman anda). Ini membenarkan sesiapa sahaja untuk melengkapkan borang hubungan di laman web anda yang hanya dapat dibaca oleh pelayan laman anda sebelum dihantar kepada anda—melindungi maklumat peribadi pengguna.

Apakah itu HTTPS?

HTTPS ialah versi HTTP yang menggunakan penyulitan SSL/TLS. URL laman web akan bermula dengan https:// bukannya http://, dan kebanyakan pelayar akan menunjukkan ikon "mangga" yang khusus di sebelah bar alamat.

Bagaimana mendapatkan sijil SSL yang percuma

LetsEncrypt.org ditubuhkan oleh pemimpin industri untuk membantu setiap orang menghantar data pengguna dengan selamat. Cara termudah untuk mendapatkan sijil SSL LetsEncrypt ialah menggunakan hos laman yang menyediakan LetsEncrypt sebagai perkhidmatannya.

Jika hos anda tidak menyokong sijil percuma atau berbayar, anda boleh mengikuti panduan LetsEncrypt untuk mencipta dan memasang sijil secara manual. Ketahui lebih lanjut di sini.

Hos laman dengan SSL percuma

Dapatkan senarai hos laman yang menyokong sijil LetsEncrypt yang percuma di sini.

Hos laman dengan SSL berbayar

Dapatkan senarai hos laman yang tidak menyokong sijil LetsEncrypt yang percuma secara rasmi, tetapi menawarkan penyelesaian berbayar di sini.

Menghantar HTTP kepada HTTPS

Menghantar sambungan http:// kepada sambungan https://, juga dikenali sebagai memaksa SSL, memastikan semua orang yang melayari laman anda akan memperoleh sambungan yang disulitkan—tetapi pautan yang lama masih dapat mengakses laman web anda.

Untuk penyelesaian laman web yang mudah, anda boleh menambahkan coretan yang berikut kepada fail .htaccess laman anda. Ini akan memajukan semua trafik ke laman anda untuk menggunakan versi HTTPS URL anda.

Perhatian: Kemas kini [yourdomain.com](<http://yourdomain.com>) dengan nama domain organisasi anda.

RewriteEngine On
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80
RewriteRule ^(.*)$ <https://www.yourdomain.com/$1> [R,L]

Bagi laman WordPress, semak dengan pentadbir laman anda untuk menambahkan plugin atau mengemas kini fail .htaccess anda dengan kod WordPress yang betul untuk memaksa sambungan HTTPS.


How did we do?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)

Powered by HelpDocs (opens in a new tab)